Lars Bolminger – historisk såsmästare

Han kom – hans sås – han segrade!

Epitetet ovan stämmer onekligen på Lars Bolminger när Alingsåsakademin kallade till akademins första mästerskap i sås tisdagen den 14 januari.

Trots nummer 13 på sin kastrull, väl fylld med trattkantarellsås, drog alltså Lars till slut det längsta strået med sina 57 poäng.

Och Lars njöt onekligen av segerns sötma. Förutom en inteckning på den tjusiga såssnipans sockel förärades även vinnaren ett förkläde i läder med akademins logo och texten ”Såsmästare”.

– Det kommer jag inte att ta av mig på hela kvällen, kommenterade Lars.

Noterbart är att Diana Johansson blev tvåa med 53 poäng och Anders Westin trea med 51.

Totalt ställde 15 deltagare upp i detta historiska första mästerskap.

– Vi är överväldigade över att så många deltog och kvällen blev verkligen lyckad, tyckte Nalle Hultén, ordförande för arrangerande Eventgruppen.

 

Till söndagssteken: Trattkantarellsås

 Ingredienser

5 dl               Vispgrädde 40 %
2 dl               Vatten
1                   Tärning svampbuljong
2 msk           Trattkantarellpulver (Torkade trattkantareller som körts till pulver i matberedare)
2 msk           Ljus Maizenaredning
0,5 tsk          Kinesisk soja.
25 g              Smör
Salt och peppar efter behag.

Tillredning

  1. Häll grädde och vatten i en lämplig kastrull
    Smula i 1 tärning svampbuljong. Koka upp.
  2. Då grädden kokar. Tillsätt 2 msk trattkantarellpulver. Vispa ordentligt, så
    pulvret sprider sig.
  3. Låt allt koka försiktigt i 10 minuter
  4. Smaka av med soja, salt och peppar.
  5. Klicka i smör och låt smälta i såsen
  6. Vispa i ljus maizenaredning ( 2 msk) till önskad konsistens. Då blir såsen svagt ljusbrun.
    Vill du ha mörkare sås får du vispa i smaklös såsfärg. Mer soja ger för mycket sojasmak.

Låt helst såsen stå över natten innan den förbrukas.

Lars Bolminger, stolt och historisk vinnare av Alingsåsakademins första såstävling.

I spänd förväntan innan provsmakningen inleddes.

Så var då själva provsmakningen i gång.

På sockeln till den vackra såssnipan kommer Lars Bolminger få sitt namn i form av en plakett, en historisk sådan.

Fler aktiviteter

img_0849