Tre kockar – nio såser
Ulrik Lindelöv, Rasmus Broberg och Cristiano Gomes Da Silva. Så hette kockarna som under tre novemberkvällar lärde ut sina såsgåvor till åtta vetgiriga elever i en fortsättningskurs.
Var då undrar ni – jo, platsen för det hela var nya utbildningsköket i Hjälmared Folkhögskolas nybyggda del av idrottshallen. Ett kök som fortsättningsvis kommer att vara Alingsåsakademins hemvist.
Vad fick då eleverna lära sig?
Ulrik tog med sig eleverna på ett kulinariskt såsäventyr baserat på musslor. Inledningsvis ”Vinnarmusslor” följt av ”Thai musselsås” och ”Gräddig musselsås”.
Rasmus lät deltagarna tillaga ”Räksås”, ”Smörsås med gräslök och forellrom” samt ”Brynt smör med ponzu”.
Och avslutningsvis Cristiano med kunskapen och lärdomen bakom ”Rödvinssås med lakrits och apelsin”, ”Rödvinssås med rödbetor och pepparrot” och till sist ”Rödvinssås med tranbär och stjärnanis”.
Så några kommentarer från deltagarna
”Kursen var fantastisk. Ett utmärkt val av kockar som alla matchade varandra och kom med olika ideér och underhållande presentationer”.
”Riktigt härliga såser som vi fått lära oss att laga”.
” Bra upplägg när kocken först gör sin sås, med avsmakning, och sedan gör vi vår sås”.
”Så oväntat roligt att få sås med sig hem”.
Av de positiva omdömena ovan, och det finns fler, går det inte att dra någon annan slutsats än att denna fortsättningskurs var mycket lyckad.
Ulrik Lindelöv använde sig av musslor som bas i sina såser.
För Cristiano Gomes Da Silva var rödvin det bärande inslaget i tre såser.
Rasmus Broberg använde sig bland annat av räkor i en av såserna.